
Applicatie & berichtensysteem voor het Johannes Fontanus College (Barneveld)
Als 'proof of concept' hebben we in de schooljaren 2012, 2013 en 2014 een applicatie ontwikkeld voor het Johannes Fontanus College (JFC) te Barneveld, een christelijke scholengemeenschap voor mavo-havo-atheneum-gymnasium-technasium. Met deze applicatie werd het mogelijk voor leerlingen en docenten om in te loggen en vervolgens het persoonlijke rooster in te zien. Dit rooster werd vervolgens enkele keren per dag automatisch op de achtergrond gesynchroniseerd zodat het rooster ook beschikbaar was wanneer de gebruiker zelf offline was.
"Top app! Echt een handige app, vooral ook dat je nu offline je rooster kan bekijken en dat je een bericht binnen krijgt als je een roosterwijziging heb. Top!:)"
Thom Paauwe - 4 april 2013
Bij wijzigingen van lokalen en / of lessen werden de gebruikers op de hoogte gesteld door middel van een notificatie. Zo kwam niemand meer te laat of te vroeg op school zonder op de hoogte te zijn van de wijzigingen. De applicatie bood daarnaast een overzicht van de laatste nieuwsberichten en de agenda van het JFC.
Berichten & Statistieken
Binnen het team van docenten en assistenten was er vraag naar een hulpmiddel waardoor leerlingen bereikt konden worden. Mail werd niet altijd even snel gelezen en bleek niet geschikt voor dringende zaken. Daartoe werd besloten een berichtensysteem in te bouwen in de applicatie. Hierdoor werd het mogelijk voor afdelingsleiders en onderwijsassistenten om mededelingen te sturen naar klassen of iedere gebruiker van de applicatie. Bij het aanmaken van een bericht werd direct vermeld hoeveel apparaten het bericht zouden ontvangen. Na het versturen was te zien hoeveel apparaten het bericht ontvangen hadden en hoe vaak het bericht al geopend was. Hierdoor kon het team van docenten en assistenten gerust zijn dat de informatie bij de leerlingen bekend was.
Naast het berichtensysteem waren er ook statistieken zichtbaar met een overzicht van het aantal gebruikers per klas en leerjaar.
Technisch & Uitdagingen
De applicatie werd niet officieel ondersteund door het JFC omdat het om een 'proof of concept' ging. Hierdoor was het verkrijgen van data voor de applicatie niet eenvoudig. We maakte gebruik van de data die open toegankelijk was voor gebruikers. Door dit in te laden in de applicatie konden we een geoptimaliseerd beeld genereren voor het apparaat van de gebruiker. Enkele uitdagingen van dit project? De gebruikers controleerde het rooster intensief, waardoor de server het soms warm kreeg. Daarnaast maken de meeste leerlingen geen gebruik van de 'high-end smartphones', hierdoor was het noodzakelijk om een veelal verouderde versies van Android te ondersteunen.